Recepten enzo

Home

Nieuw recept

Minitosties met tomatentapanade

Lekker klein tostitje van de gourmet, met een mediterraan tintje.

Recept

Tortilla met shoarma

Leuke gourmet variant op het broodje shoarma, shoarma in een puntzakje van tortilla. Natuurlijk heerlijk met knoflooksaus.

Recept

Struisvogelbiefstuk met mangochutney

Een keer iets anders op de gourmet? Probeer eens struisvogelbiefstuk met een lekkere chutney.

Recept

Gourmetten

Gourmetten is een typisch Nederlands, dat waarschijnlijk overgewaaid is uit Aziƫ. Het is vergelijkbaar met steengrillen en raclette, maar racletten doet men met kaas en het is typisch Zwitsers, terwijl bij gourmetten vvooral lees gebruikt wordt.

Gourmetten is vooral rond de feestdagen in december erg populair. Gezellig met het gezin, familie of vrienden lekker lang genieten van een gezellige avond aan tafel.
Het voordeel van gourmetten dat iedereen zijn eigen gerechten klaar maakt. Alle ingrediƫnten zijn van te voren klaar gemaakt, staat al;lemaal op tafel, dus iedereen kan lekker blijven zitten.

Hoeveelheden per presoon
Reken op ongeveer 200 - 250 gram vlees en vis per persoon

Geschikte vleessoorten

  • Varkensvlees: Varkensfiletlap, Varkensfricandeau, Varkenshaas, Hamlap, Varkensgehakt, Slavink (klein), Varkensoester, Varkensschnitzel
  • Rundvlees: Biefstuk, Kogelbiefstuk, Entrecote, Ossenhaas, Tournedos, Rundergehakt, Tartaar
  • Kalfsvlees: Kalfsfricandeau, Kalfslap, Kalfsoester, Kalfsgehakt, Kalfsschnitzel, Kalfshaas
  • Lamsvlees: Lamskotelet, lamsvleesshoarma, Lamsgehakt
  • Vleeswaren: ham, casselerrib, spekjes, boterhamworst, gebraden gehakt, cocktailworstjes

Snijd het vlees in kleine stukken van 40 gram. Let op dat het vlees niet te dik is. Maak van gehakt en Tartaar platte hamburgertjes.

Voor de kids kun je het beste voor vleeswaren kiezen. Dat hoeft alleen opgewarmd te worden, is dus lekker snel klaar en de kinderen eten geen rauw vlees.

Geschikte vissoorten

  • Reepjes zalm
  • Reepjes tong
  • Schelvis
  • Gekookte mosselen
  • Gepelde gambas
  • Scampi's

Verder op tafel

  • stukjes ui
  • courgette
  • aubergine
  • paprika
  • champignons
  • tomaat
  • kruidenboter
  • stokbrood
  • gepofte aardappels
  • rijst
  • taugeh
  • losgeklopt ei
  • diverse salades
  • sausjes

Andere tips om te bakken:

  • Blokjes kaas met katenspek
  • Voor de kinderen pannekoekbeslag

Nog een paar tips

  • Zet het apparaat op een stevige vlakke ondergrond en pas op met vlugge kinderhandjes.
  • Gebruik niet te veel boter; wacht tot de boter heet is en het schuim is weggetrokken. Of gebruik een stukje spek om het pannetje vet te maken.
  • Bak de sausjes niet mee.
  • Leg onbereid vlees op een aparte schaal en gebruik een aparte vork voor het rauwe vlees.
  • Bak varkensvlees altijd helemaal gaar.
  • Eet niet teveel brood, dat vult enorm snel
  • Als je het vlees marineert, wordt ook minder (vette) sausjes gebruikt.

Tips voor de tafel

  • Zet de tafel niet te vol. Zorg voor een bijzettafeltje voor de wijn, karaffen water. Maar ook een mandje met brood, wat sauzen etc.
  • Serveer wijn in lage glazen, niet op glazen met een hoge voet.
  • Houd voor een tafel met 8 mensen aan dat je 2 gourmetstellen op de tafel zodat iedereen er goed bij kan en voldoende ruimte heeft om te koken.

Kijk ook eens bij onze Gourmet recepten, recepten voor sauzen en marinades