Recepten enzo

Home » Recepten » Oliebollen

Nieuw recept

Minitosties met tomatentapanade

Lekker klein tostitje van de gourmet, met een mediterraan tintje.

Recept

Tortilla met shoarma

Leuke gourmet variant op het broodje shoarma, shoarma in een puntzakje van tortilla. Natuurlijk heerlijk met knoflooksaus.

Recept

Struisvogelbiefstuk met mangochutney

Een keer iets anders op de gourmet? Probeer eens struisvogelbiefstuk met een lekkere chutney.

Recept

Oliebollen


Oud en Nieuw kan natuurlijk niet zonder oliebollen, zelf gemaakt en lekker snel opgegeten het allerlekkerste. Recepten en zo: Oliebollen

Algemeen


Ingredienten

  •   500 gram bloem ,  
  •   1 afgestreken theelepel zout ,  
  •   25 gram verse gist , of zakje gedroogde gist 
  •   halve liter lauwwarme melk ,  
  •   1 scharrelei(eren) ,  

Benodigdheden


Kijk voor alle benodigheden in onze shop

Bereiding

  1. Los de gist op in een deel van de melk en laat dit op een warme plek staan tot er aan de oppervlakte belletjes verschijnen.
  2. Zeef de bloem met het zout boven een kom. Maak een kuiltje in de bloem en schenk daar het gistmengsel in. Roer het vocht vanuit het midden door de bloem.
  3. Klop er met de mixer het ei en de rest van de melk door tot een glad beslag ontstaat.
    Schep een vulling naar keuze door het beslag en laat het afgedekt met plastic folie op een warme, tochtvrije plaats ± 1 uur rijzen.
  4. Verhit in een ruime pan 1 liter olie tot 180°C.
  5. Vorm met behulp van 2 met olie ingevette lepels of een ijsschep bollen van het beslag en bak deze in porties in 5-8 minuten goudbruin.
  6. Laat de oliebollen op keukenpapier uitlekken.



Tips

  • Roer oliebollenbeslag, nadat het is gerezen, niet meer door, anders verliest het te veel lucht en wordt het beslag te 'compact'
  • Oliebollen en beignets kunt u het best bakken in olie. Frituurvet stolt namelijk als het koud wordt, waardoor afgekoelde oliebollen en appelflappen er wat onsmakelijk kunnen uitzien. In olie bereid gebak blijft daarentegen mooi.

Kijk ook eens bij: