Zalmboter
Feestelijk recept, zeer geschikt voor een feestelijke brunch.
|
|
|
|
Ingredienten
-
150 gram droge witte
wijn
,
|
-
400 gram
zalm
, filet
|
-
75 gram
roomboter
,
|
-
50 gram gerookte
zalmsnippers
,
|
-
half bakje
tuinkers
,
|
Benodigdheden
- Staafmixer of keukenmachine
Bereiding
- Breng in een pan witte wijn met 100 ml water aan de kook. Draai het vuur zeer laag en leg de zalmfilet in wijn (voeg eventueel nog wat water toe, de vis moet net onderstaan) en laat in 10 min. gaar worden.
- Neem de zalm met schuimspaan uit de pan. Verwijder de donkere stukjes zalm, pureer de zalm met 50 g boter en 3 el van kookvocht in keukenmachine of met staafmixer. Voeg de zalmsnippers toe en pureer kort mee, zodat er nog enigszins grove stukjes zalm zichtbaar blijven.
- Schep de helft van de tuinkers erdoor en breng het mengsel op smaak met zout en peper. Schep het zalmmengsel in schaaltje en strijk de bovenkant glad.
- Smelt in de magnetron de rest van de boter. Schenk de boter in een dun laagje op het zalmmengsel en laat in de koelkast of vriezer opstijven.
- Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Serveren:
Schaal zalmboter uit koelkast nemen en garneren met rest van tuinkers. Lekker met geroosterd wit- of bruinbrood.