Recepten enzo

Home » Ingredienten » Bloemkool

Nieuw recept

Minitosties met tomatentapanade

Lekker klein tostitje van de gourmet, met een mediterraan tintje.

Recept

Tortilla met shoarma

Leuke gourmet variant op het broodje shoarma, shoarma in een puntzakje van tortilla. Natuurlijk heerlijk met knoflooksaus.

Recept

Struisvogelbiefstuk met mangochutney

Een keer iets anders op de gourmet? Probeer eens struisvogelbiefstuk met een lekkere chutney.

Recept

Ingredienten: Bloemkool


Recepten en zo Ingrediënten: Bloemkool Bloemkool is de meest populaire koolsoort in Nederland en hoort tot de top 10 van de meest gegeten groentesoorten in Nederland. Daarbij is bloemkool ook nog erg gezond, want een normale portie bloemkool bevat de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C.
Bloemkool komt voor in witte, groene of zelfs paarsrode variëteiten. Verder is er nog Romanesco, die een geelgroene piramidevormige kool heeft en milder en zoeter smaakt dan de witte bloemkool. Er zijn eveneens minivariëteiten en biologisch geteelde variëteiten verkrijgbaar.

Bewaren en houdbaarheid
Bloemkool kan het best worden gebruikt op de dag van aankoop. Bloemkool moet worden bewaard in de groentelade van de koelkast of op een koele, donkere plaats. De kool is dan maximaal een week houdbaar.

Schoonmaken
Verwijder de bladeren en de stronk. De bloemkool vervolgens al dan niet in roosjes verdelen. Om roosjes te snijden legt u de kool ondersteboven en volgt u met een scherp mes de vertakkingen van de stronk. Het invriezen van bloemkool is geen probleem. Blancheer bloemkool circa 3 minuten voor u deze invriest.

Toepassingen
Bloemkool kan heel goed gekookt worden en worden geserveerd met diverse sauzen. De groente is echter ook uitermate geschikt voor in salades, soep of sauzen.
Kook schoongemaakte bloemkool circa 15 minuten in ruim water met een snufje zout. Bij een langere kooktijd gaan kleur, smaak en voedingswaarde achteruit.

Bij gebruik in salades kan de bloemkool het best vijf minuten geblancheerd worden en dan even laten afkoelen.
Bloemkoolroosjes kunnen worden gebruikt in soep, maar ook op een gezellige avond kan bloemkool rauw geserveerd worden met een dipsausjes.

Voedingswaarden per 100 gram
Energie: 136 kJ, 24 kcal
Eiwit: 2.4 gram
Koolhydraten: 4.7 gram
Vet: 0.4 gram



Kijk hier voor meer informatie over Koolsoorten

Recepten met Bloemkool



<< 1 >> 

Recept van Jamie's Bloemkool met kaas uit de oven op Receptenenzo

Jamie's Bloemkool met kaas uit de oven

Een gerecht uit het nieuwe book van Jamie Oliver, de kookrevolutie. Dit recept is een andere manier van bloemkool ...
Recept
 
Recept van Bloemkoolcurry met naanbrood op Receptenenzo

Bloemkoolcurry met naanbrood

Een lekkere, vegetarische variant van de Hollandse bloemkool, met een indiaas tintje.
Recept
 
Recept van Macaroni met bloemkoolroosjes op Receptenenzo

Macaroni met bloemkoolroosjes

Lekker vegetarisch macaroni menu met kaas en bloemkool.
Recept
Recept van Indiase bloemkool met gehakt en appel op Receptenenzo

Indiase bloemkool met gehakt en appel

Bijzondere, beetje exotische bloemkool variant. Gewoon eens proberen, heerlijk pittig en zoet.
Recept
 
Recept van Pittige winter groentesoep op Receptenenzo

Pittige winter groentesoep

Lekkere, stevige maaltijdsoep, met Hollandse wintergroenten en een pittig accent.
Recept
 
Recept van Hartige taart met bloemkool en broccoli op Receptenenzo

Hartige taart met bloemkool en broccoli

Leuk gerecht om bloemkool en broccoli een keer op een andere manier te maken.
Recept
Recept van Jamie's bloemkoolsoep op Receptenenzo

Jamie's bloemkoolsoep

Een verrassend vegetarisch gerecht, bloemkoolsoep met kaas uit Jamie Olivers Kookrevolutie. Erg lekker.
Recept
 
Recept van Bloemkool-broccoli schotel  op Receptenenzo

Bloemkool-broccoli schotel

Makkelijke ovenschotel, met bloemkool, brocolli, kaas en ham. Snel op tafel, lekker met gebakken krieltjes.
Recept
<< 1 >>